1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Tatlı Krizi Nedir ? Sebepleri Nelerdir ?

Tatlı Krizi Nedir ? Sebepleri Nelerdir ?
0

Özellikle kadınlar olmak üzere bir çoğumuz tatlıyı çok seviyoruz. Vücutta endorfin ve serotonin hormonlarını tetiklediği için yerken de büyük keyif alıyoruz. Zaman zaman aniden gelen tatlı yeme isteğine de tatlı krizi diyoruz ve sonuç itibariyle dayanamayıp hemen bir tatlıya gömülüyoruz. Bu bizi kısa süreli mutlu etse de bazı durumlarda yaşantımızı olumsuz yönde etkiliyor ve çok ciddi problemlerin başlangıcı oluyor. Tatlı, yüksek karbonhidrat ve yağ oranına sahip olduğundan özellikle kilo alımı ve daha birçok hastalığı tetikleyebiliyor.

Tatlı Krizi Nedir ? Sebepleri Nelerdir ?
Tatlı Krizi Nedir ? Sebepleri Nelerdir ?

Eğer yoğun yaşanan tatlı krizlerinin önüne geçemiyorsak aşağıdaki yazdığımız hastalıklar bunun sebebi olabilir. Bunun için mutlaka bir doktora görünmekte fayda var.

  1. Vitamin Eksikliği: Vücutta magnezyum ve demir eksikliği durumlarında tatlı krizi yaşandığı görülebiliyor. Bunun için bir doktora görünüp gerekli tedbiri alabilirsiniz.
  2. Hipoglisemi: Hipoglisemi, açlık durumlarında görülen kan şekeri düşme durumudur. Özellikle yanlış diyet sonucu kan şekeri düşmesi görülebilir. Eğer böyle bir durum varsa sık sık öğün yapılmalıdır.
  3. Polikistik Over Sendromu: Polikistik Over, doğurganlığı etkileyen bir kadın hastalığıdır. Genelde bu durumun yaşandığı hastalarda gizli şeker de görülebiliyor. Uzman tedavisiyle bunun sonucu olan tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz.
  4. Regl Sendromu: Östrojen seviyesi, mutluluk hormonu salgılamasına yardımcı olur, bir nevi antidepresan görevi görür. Kadınların adet dönemlerinde, östrojen hormonunun azalmasından ötürü bazılarında tatlı krizi görülebiliyor. Bu durumu düzgün beslenmeyle doğru bir şekilde atlatabilmek mümkün. Diyetisyen yardımı da alabilirsiniz.
  5. Yanlış diyet: Uzun süre aç kalınması durumlarında kan şekeri düşüklüğü yaşandığından tatlı krizleri çok sık görülüyor. Bu yüzden sık öğün yapıp doğru diyet uygulamanız gerekmektedir.
  6. Alışkanlıklar: Tatlı yemeyi bir ödülmüş gibi görmek zamanla bunu alışkanlık haline getirmek de tatlı krizini tetikleyebiliyor.
  7. Depresyon Durumları: Moral bozukluğu ve depresyon durumlarında da tatlı krizleri görülebiliyor. Yapılan araştırmalarda mutsuz evlilikleri olan kadınların diğerlerine göre daha fazla tatlı yemeye meyilli olduğu görülmüştür. Bunun için diyetisyen kontrolünde psikologlardan yardım almak doğru sonuçlar verecektir.

Peki Neler Yapılmalı ?

Tatlı krizine yakalanmamak için öncelikle kendinizi aç bırakmamanız gerekir. Aç kalmanız durumunda kan şekeriniz düşecek ve tatlı yeme isteğiniz artacaktır. Bu durumda hemen tatlı yemek yerine yemek yemeniz veya yoğurt, süt gibi sağlıklı yiyeceklerle geçiştirmeniz daha uygun olacaktır. Diyet uyguluyorsanız eğer öğünleriniz daha sık olmalı ve dengeli beslenmelisiniz. Az az ve sık sık yemelisiniz. Duygusal bir çöküntü sebebiyle tatlı yeme isteğiniz geliyorsa mutlaka destek almanızda fayda var. Bunun dışında su tüketimi de tatlı krizini aza indiren önlemlerden. Düzenli spor yapmak ve sağlıklı uyku düzeni de kendinizi iyi hissettireceğinden tatlıya olan meyilinizi de azaltacaktır. Kriz geldiğinde sıcak duşa girmek ve ilginizi başka yönlere çekmek de başka yöntemlerden. Eğer yukarıda sayılan hastalıklardan birine sahipseniz mutlaka bir doktora gözükmelisiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir