Kravat Nedir ?
Kravatı Kim Buldu ?
Bir ucu ince, diğer ucu daha geniş, gömlek yakasının altından geçirilerek önde üçgen biçiminde bağlanan ve özel kumaştan yapılan giysi aksesuarı olan Kravat, Boyun Bağı olarak da bilindiği gibi ülkemizin kimi bölgesinde Medeniyet Yuları olarak da isimlendirilir.
19. y.y.’dan günümüze pek çok sayıda renk, desen ve çeşit ile üretilen Kravat’ları dünyamız, 1630’lu yıllarda tanımıştır. Araştırmalara göre 17. y.y.’da yaşanan modern dünyaya kısmen geçiş döneminde birçok dünya devleti yeniliklere açılmaya, buluşlar aramaya başlamıştır.
Bilim ve insanlık adına birçok önemli buluş gerçekleşmişse de moda ve aksesuar alanına da yine modern dünya ile geçilmiştir. Fakat aksesuar olarak kullanılan özellikle Kravat, rahat bir yaşamın değil esaret altında olunmuş olan bir yaşamın ayrıştırıcı unsuru olmuştur.
İlk olarak Kravat, Hırvatlar tarafından kullanılmıştır. Bilinene göre 1630’lu yıllarda Fransa Kralı XIII. Louis, düşmanları püskürtmek için Hırvatlar’dan da oluşan paralı askerlerden bir süvari birliği kurmuştur. Bu süvari (Harekât ve manevra yeteneğini at üstünde ve piyade olarak da yerine getiren askeri sınıf.) birliğin askerleri, kendilerini Fransız birliklerinden ayırmak için boyunlarına bir kumaş bağlamışlardır. Bölge insanı da boynunda sarılmış kumaş taşıyan askerleri gördüklerinde onların “Croate”, yani Hırvat olduklarını bu şekilde anlamışlardır.
Zamanla “Croate” kelimesi “Cravate” hâline dönüşmüş ve Hırvat olmayanların da boyunlarına düğümledikleri Kravat, şıklık simgesi olmuştur.
Bugün üretilen Kravat çeşitleri arasında, içeriğinde şeklinin bozulmaması için önceden konulan mukavvalar bulunmaktadır. Günümüzdeki Kravat türlerine geçiş ise 21. y.y.’a giriş evresinde, 20. y.y. sonlarında olmuştur.
Neredeyse 20. y.y. sonlarına doğru dünya genelinde, ayrıca Türk sinemasının ölümsüz kahramanları sayılabilen Kemal Sunal, Cüneyt Arkın ve Metin Akpınar gibi usta isimlerde de hatırlanacağı üzere kalın ve kısa Boyun Bağları kullanılmıştır.