Küresel Isınma Nedir ?
Dünya üzerinde; denizde ve karada meydana gelen sıcaklık artış değerlerine küresel ısınma adı verilmektedir. Doğada yaşayan tüm canlıları derinden etkileyen ısınmanın sebebi sera etkisidir.
Dünyadaki pek çok iklim bilimci sıcaklık artışlarının doğurduğu olumsuz etkenlerin çokluğunda hemfikirdir. Nedenlerinin en başında sera gazı etkisi gelmektedir. Bu bahsettiğimiz etkenler arasında bulunan sera gazı, ısıyı dünyadaki atmosfere hapseden gazlar olarak bilinir. Bu gazlar içerisinde en zararlısı karbondioksittir. Dünyadaki mevsimlerin düzensizliklerinin sebeplerinden birisi ısınma nedeniyle eriyen buzullardır.
Zaman geçtikçe olumsuz etkilerini daha sık göstermesi tahmin edilen ısınma, geleceğin en önemli sorunlarından birisidir. İçinde bulunduğumuzdan önceki yüzyılda yani 20. yüzyılda sıcaklık değerleri 0,6 oranında yükselmiştir.
Küresel Isınmanın Sebepleri ?
Küresel ısınmanın, belli başlı nedenlerinden birisi de insanların dünyayı kötüye kullanması olarak gösterilebilir. Bunlardan bazılarını örnekleyecek olursak; fosil yakıtları‘nın yakılması ve tüketilmesi (doğal gaz, petrol ve kömür) gibi.. ve ormanların yok edilmesidir. Bu etkenler arasında en fazla tüketime sahip sebepler arasında fabrikalar, elektrik santralleri ve otomobiller örnek gösterilebilir. Bu yakıtların, yani fosil gazı olarak nitelendirdiğimiz kaynakların yakılması CO², yani kimyasal namı diğer adıyla karbondioksit gazını açığa çıkarmaktadır. CO² yani karbondioksit, ısının uzaya ve yükseklere çıkışını yavaşlatan bi sera gazı’dır. Bildiğiniz üzere tüm bitkiler ve başta ağaçlar, besin üretme ihtiyacı için CO²’yi fotosentez ile kullanırlar. Yani birbaşka deyişle ormanlar ve bitkilerin yok edilmesine sebebiyet verilmesi bu havadadaki kötü gaz miktarını azaltan unsurları da yok etmiş olur ve böylelikle havadaki CO² miktarı yükselir.
Küresel Isınmanı Sonuçları Nelerdir ?
Malesef küresel ısınmanın sonuçarında korkunç hadiseler ön plana çıkmaktadır. Örneğin +2 derece artması deniz seviyelerinin yükselmesine, kum fırtılarının görülmesine sebebiyet verebilir. Malesef bu sebepler de elverişli tarım arazilerinin azalmasına etken olacaktır. Daha yüksek değerlerde örneğin +5 ve +6 değerlerinden yükselme görüldüğünde; deniz seviyesinin 80 metre civarına yükselmesi, ciddi derecede kuraklık, canlı ölümleri ve insanları farklı kaynak arayışları için göç etmeye mecbur kılacaktır.
Küresel Isınmaya Karşı Alınacak Tedbirler ?
Bu ısınmanın etkisini azaltmada en önemli aktörler insanlardır. Bu tedbirler arasında en önemliler; enerji kaynaklarını (elektronik cihazlar, ampül, v.b) daha az kullanmak, daha az yakıt harcamak ve gerekmedikçe araba kullanmamak; orman ve ağaçları korumak, yeni ağaçlar dikmek, tarım arazilerinden organik maddeler kullanmak, bitkilere sahip çıkmak ve pek çoğu sayılabilir. Bu konuda duyarlılık göstermek sadece sizin değil çocuklarınızın geleceğini de korumak adıyla ortaya atılmış adımların en başında gelir..