1. Anasayfa
  2. Tarihi Bilgiler

1970 Büyük Bhola Kasırgası

1970 Büyük Bhola Kasırgası
Büyük Bhola Kasırgasının Ortaya Çıkışı
0

1970 Büyük Bhola Kasırgası

1970 Büyük Bhola Kasırgası: Bhola Kasırgası, 1970’in Kasım ayında Doğu Pakistan ve Hindistan Bengal beldelerinde meydana gelen tropikal bir siklon olarak kayıtlarda yerini alıyor. Devasa Ganj Deltası’nın bünyesindeki birçok adanın sulara gömülmesi, yaklaşık 500.000 insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Bhola kasırgası, insanlığın varoluşundan bu yana gerçekleşen en büyük ve en çok kayba sebep olan doğal afetlerden biri olarak kayıtlara geçmiştir.

Bangladeş (eski adıyla Doğu Pakistan), Himalaya Dağları’ndan aşınmış tortuların üzerinde bulunan, yoğun nüfuslu bir delta ülkesidir. Alanın yüzde otuz beşi deniz seviyesine 6 metreden daha yüksekteydi. Bir yılda ülkenin ortalama % 20’sinden fazlası nehir taşkınlarından ötürü sular altına gömülmüştür. 575 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, Bengal Körfezi’nin ılık sularından siklonları bölgeye aktaracak şekilde şekillenmiştir. Yılda yaklaşık beş tropikal siklon, güneybatı muson mevsiminden önce (Nisan-Mayıs) ve sonra (Ekim-Kasım) Bengal Körfezi’ne giriyor ve ciddi hasarlara neden oluyor.

Bhola Kasırgasının Ortaya Çıkışı

Büyük Bhola Kasırgasının Ortaya Çıkışı. 1970 Büyük Bhola Kasırgası..
Kasırganın Ortaya Çıkışı: Amphan Tropikal kasırgasının ortaya çıkış görüntüsü. Fotoğraf, 17 Mayıs 2020 tarihinde NASA tarafından yayınlanan bir uydu görüntüsüdür. Kaynak: © NASA

Tarihler 8 Kasım 1970’i gösterdiğinde, Bengal Körfezi’nin merkezinde yeni ve devasa bir fırtına oluşuyordu. Fırtınadaki basınç rüzgarları doğrudan ölçülememiştir. Lakin, uydu görüntüleri fırtınanın ulaştığı devasa büyüklüğü ortaya çıkarmaya yeterliydi. 11 Kasım’a kadar 137-145 km/saat arasında bir hızla ilerlemeye başlayan siklon, kuzeye yol aldı. Burada iklim katkısıyla daha da büyüdü.

Vikipedi’nin bildirdiğine göre 12 Kasım günü geldiğinde, ortalamanın üzerinde bir ay gelgiti sırasında devasa kasırga, alçak delta bölgesine girdi. Bununla birlikte siklon, 6 m’lik bir fırtına dalgasına sahipti. Bununla birlikte 225,3 km/saati aşan bir esinti gücüne ulaşmıştı. Meteorologlar yaklaşan fırtınayı önceden bilmelerine rağmen, kıyı ovasında ve Ganj Nehri deltasının adalarında yaşayanların çoğuyla iletişim kurmanın bir yolu yoktu. Sonuç olarak, yaklaşık 300.000 ila 500.000 kişi bu kasırgada hayatını kaybetti. (Fırtına dalgası geldiğinde çoğu uyuyordu). Yaşanan bu kayıp, Bhola Kasırgası’nı tüm zamanların en ölümcül tropikal kasırgası ve yakın tarihin en ölümcül doğal afetlerinden biri haline getirdi.

thumbnail
Önerilen Yazı
100 Yıldan Fazla Yaşayan İnsanların Diyetlerine Dahil Ettiği 8 Yiyecek

Yerel Yönetime Eleştiriler

Pakistan hükümeti, bu büyük felaketlerin ardından yardım operasyonlarını yürütme şeklinden ötürü ciddi eleştirilerle karşılamıştır. Muhalefetteki Awami Partisi, kısmen ulusal hükümetin başarısız yardım çabalarının bir sonucu olarak, eyalette Aralık ayında yapılan genel seçimlerde ezici bir zafer kazandı. Kasırga öncesinde belli siyasi anlaşmazlıklar olsa da, hükümet seçim için avantajlı görünüyordu. Ancak gerçekleşen bu devasa felaket sonrasında, hükümetin uyguladığı destek politikası yetersiz görülmüştür.  Sonuçta, muhalefet avantaj elde edip seçimi kazanmıştı.

Mariana Çukuru Özellikleri Nelerdir ?

Hızlı gerçekler:

  • Bu kasırga, 1970 yılında, Kuzey Hint Okyanusu kasırga sezonunun altıncı siklonik fırtınasıdır. Aynı zamanda sezonun en güçlü kasırgasıydı. Ortalama bir kasırganın üç katı kadar büyük bir alanı etkiledi..
  • 490 milyon doların üzerinde hasar meydana geldi. Bölgedeki evlerin yaklaşık %85’i tahrip oldu veya ciddi şekilde hasar gördü. Kıyı boyunca neredeyse her yer harap oldu.
  • Fırtına dalgası, yalnızca Thana bölgesindeki nüfusunun % 45’inden fazlasını (167.000 kişi) öldürdü. Bunun yanında en ağır etkilenen bölge ise Tazumuddin idi.
  • Bölgede o dönem faaliyet gösteren tahmini 77.000 balıkçının, yaklaşık 46.000’i kasırgada can vermiştir. Bunun yanında hayatta kalanların birçoğu ağır şekilde yaralanmıştır. Bölgedeki balıkçılık endüstrisi yüzde 65 ila 70 oranında düşüş yaşadı.
  • 20. yüzyılda, dünyadaki en ölümcül dokuz hava olayından yedisi, Bangladeş’i vuran tropik siklonlardı. 30 Nisan 1991’de gerçekleşen bir diğer şiddetli kasırga, 200 km / saat rüzgarları ve devasa dalgalarla Bangladeş’i vurdu. 140.000 insanın ölümü de bu kasırga sebebiyle gerçekleşti.

Günümüzde ise bölgedeki uyarı ve tahliye sistemleri, fırtına öncesinde birkaç milyon insanın tahliye edilebilmesini sağlayabilecek kadar güvenlidir. Aksi takdirde, bölgede günümüzde gerçekleşen kasırgaların da benzer kayıplara nede olması kaçınılmaz olurdu.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 2
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir